Stämmer det att paprikor är ettåriga?

paprikaNej, även paprikor som tillhör arten Capsicum annum, spansk peppar, kan vara fleråriga. Det latinska namnet C. annum indikerar att plantan skulle vara ettårig, men det stämmer inte. På våra breddgrader brukar plantan tappa de flesta bladen och slängas bort på vintern. I Sydeuropeiska odlingar brukar den också kasseras efter att skörden minskat i slutet av säsongen. Trots det är alla paprika och chiliplantor fleråriga om de bara får ett gynnsamt habitat med tillräcklig gödning, var sparsam med vattningen under vintern och skifta eventuellt till en större kruka då plantans rotssystem växer.

2 svar so far »

 1. 1

  PaljettenQ said,

  Roligt att läsa dina inlägg får ju veta en massa nyttigt! Sneglar på min habanero i köksfönstret, den är lite långsammare än både chilli och paprikan så jag blev glad att läsa att det finns hopp för den lilla busken:)

  • 2

   ekoradgivning said,

   Hej
   Kul att du hittat matnyttiga tips på bloggen! Du ska nästan glädja dig åt att habaneron är långsam då de ger massor av skörd med de ilsknaste små frukterna som är svårt att veta hur man ska använda på grund av styrkan. Min 2 åriga habanero börjar få ordentlig fart i blomningen nu, men jag måste handpollinera dem med en pensel för att de ska korspollineras och ge frukt. Förra året kom jag på idén att lägga frukten i olja som kunde hällas på maten. Det mildrar dem något och konserverar blommorna så att de kan avnjutas hela våren då de slutat ge frukt någon gång i december.
   Lycka till!

   Hälsningar,
   Tora


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: