När är bästa tiden att beskära fruktträd?

oktober-januari-003Förr beskars ofta fruktträd på vintern. Det berodde troligen på att trädgårdsmästare inte var så upptagna då som under växtsäsongen. Träden har en makalös förmåga att låta barken växa över snittytor och på så sätt hindra att olika sjukdomar kan angripa dem. Den här förmågan kan bara användas om trädet är i aktiv tillväxt, vilket inte är fallet under vintervilan. Nu råds de som beskär sina träd att göra det under ”JAS” månaderna, det vill säga juli, augusti, september. Orsaken är att trädens  savproduktion minskar efter fruktsättningen när trädet börjar förbereda sig för vintervilan. De oskyddade ytorna som uppstår vid beskärning utsöndrar då inte så mycket sockerrik lösning som om ingreppet skulle skett på våren. Många patogena svampar trivs som bäst på sockerrika snittytor och kan försvaga hela trädet om de får några år på sig att spridas. Av de vanligaste fruktträden i Sverige är körsbär och plommon de känsligaste för sjukdomar efter beskärning vid en olämplig tidpunkt.

Om det finns en önskan att begränsa trädets vegetativa tillväxt i form av det som kallas vattenskott, kan beskärningen ske sommartid. Äppelträd är mindre känsliga än många andra fruktträd vad gäller beskärningstidpunkt. Ofta är det bra att begränsa sig till att avlägsna 1/3 av vattenskotten för att trädet inte ska reagera mot beskärningen.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Helena said,

    JAS konceptet börjar utvecklas till att bli JASO i landets södra delar dvs beskärning sker även in i oktober. Detta beror så klart på att vegetationsperioden har förlängts pga förhöjda temperaturer.
    En viktig orsak till att välja sommarbeskärning på bl.a. fruktbärande träd är att trädet har merparten av sin energi lagrad i de ovanjordiska delarna och därför slipper man som tillväxtreaktion få en massa vattenskott som kommer som ett brev på posten när energin i vintersituationen till stor del är lagrad i rotsystemet och måste upp och användas till något.
    Vinterbeskärning har flera fördelar som att det är lättare att se vad som ska skäras bort och det blir mindre att ta hand om än om det är grenar med lövverket på som ska tas om hand.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: