Varför får kaffeplantans äldre blad bruna fläckar och faller av?

Det är svårt att avgöra exakt vad som är problemet (Coffea arabica) men lite allmänna råd kan komma på plats.
kaffeplanta
Kaffeplantan föredrar kalkfritt vatten, vilket gör att det surare regnvattnet lämpar sig bäst. Den har svårt att ta upp vissa andra nödvändiga näringsämnen när den får kalk, vilket kan visa sig som bruna bladkanter. Vattna krukan varannan dag, alltid uppifrån. Tänk på att plantan aldrig får torka ut eller stå i vatten. Om rötterna står blött är risken stor att de ruttnar. De tycker också om att bli duschade ofta, ca 3-4 gånger i veckan. Min kollega på Lantbruksuniversitetet, Helena Karlén, tipsar om att använda ett vattenfyllt, större fat med ett upp och nedvänt fat inuti där krukan placeras ovanpå. Genom avdunstningen skapas på så vis en lämplig luftfuktighet.

För att kaffeplantan skall trivas bra bör den växa under så jämn temperatur som möjligt, gärna mellan 17 och 27 grader. Plantan placeras ljust med inte i direkt solljus. Första gången kaffebusken blommar är den ca 1½ år och visar då små, betagande, jasminsdoftande vita blommor. Från och med då bör plantan gödslas var fjärde vecka. Tänk på att även gödningsmedlet bör vara svagt surgörande. Efter några år börjar busken få det trångt i sin kruka och bör planteras om i en med dubbla diametern.

Kaffe är en förhållandevis känslig växt när den odlas som inomhusväxt och angrips ofta av sjukdomar. Det finns en bladrostsjukdom, kaffelövpesten, som kan ödelägga stora plantage. Ett angrepp, visar sig på så sätt att kaffeträdets blad får bruna fläckar. Fläckarna blir fler och fler och till sist faller bladen av och hela trädet tynar bort och dör.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Helena said,

    Kaffeplantor och döda vävnadspartier? Det är välkänt att kaffeplantan är kalkskyende och bör gödslas och vattnas som en surjordsväxt. Det betyder att inte bara råvattnet har betydelse, utan också valet av gödselmedel som alltså bör vara surgörande. Inomhusklimatet präglas av torr luft, lite ljus och ganska hög lufttemperatur, ofta +20 eller mer, och det är inte särskilt växtvänligt. Utgår vi ifrån var kaffeplantagerna är belägna i världen så är det på bergssluttningar en viss höjd över havet, där det är mycket, fr. allt reflekterat ljus, relativt sett hög luftfuktighet och skor skillnad mellan dag- och nattemp. (som främjar blomning). Att duscha växter x antal ggr i veckan betyder väldigt lite. Bättre är att använda sig av upp-och nervända tallriksmetoden. Plantan står på något upphöjt i ett stort fat med vatten.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: