April

< Mars | Maj >

Skördetid

Nu börjar naturen vakna och de första ätliga perennernas blad är vårens härligaste delikatess. Till exempel börjar man redan nu kunna skörda ramslök, nässlor, kirskål, kaukasisk rankspenat, färsk vitlök, asiatiska bladgrönsaker, rabarberstjälkar, malabarspenat. Dessutom kommer den tidigt sådda ruccolan och vintersalladen igång nu. Både övervintrade och nya kålväxter kan avnjutas beroende på odlarens planering. Dessutom börjar våra perenna kryddväxter pånyttfödas när ljuset återvänt, t.ex. citrongräs, rosmarin, timjan, gräslök och  salvia .

Inomhus
Under den här månaden kan även de mer solälskande plantornas frön sås. Dessa är till exempel paprika, Nya Zeeländsk spenat, gurka, tomat, ruccola, solros, tomat, indiankrasse, citrongräs, purjolök, bönor, ärtor, mangold, pumpa, squash och majs.

Förgrodda potatis och sötpotatis. Lägg dem i en äggkartong vid fönstret i ett svalt rum (ca 10 ºC). Efter 7-10 dagar brukar groddarna ha vaknat och det är då dags att försiktigt stoppa ner dem i en hink, balja eller stor säck på utomhusplatsen. Täck dem med ca 7 cm jord eller halm och vattna.

Plantera om perenner som övervintrat inomhus, till exempel physalis, paprika, passionsbuske och malabarspenat. Lägg kompost eller djurgödsel i botten på krukan. Ge plantan en lite större kruka varje år. Välj en ljus kruka för att minska risken för att rötterna blir överhettade sommartid. Glöm inte vattna efter omplantering. Utomhusväxterna kan gärna vänta till nästa månad så att de inte börjar växa till sig innan frostrisken är över.

Utomhus
Rädisor kan börja sås utomhus. De vill inte omplanteras utan bör gallras när man ser hur många som tar sig.

Småplantor av jordgubbar och persilja kan sättas ut redan nu då de klarar lättare frost. Omskola de andra småplantorna till större krukor inomhus.

Det är bra om utomhusperenner får vissna ner och lämnas orörda tills nu, eftersom blom- och bladrester skyddar plantan från frosten. Klipp nu bort dem med sax eller sekatör. Ta även bort skyddande väv på vinrankor, kiwi och rosmarin.

Lämna en kommentar