December (vintersolståndet)

< November | Januari >

I december går vi från årets kortaste dagar mot att varje dag få några fler ljusglimtar. Förändringen är så långsam att varken vi eller växterna egentligen märker av det ännu.  Under vintern går både växter och många djur i idé, men vissa grönsaker kan faktiskt skördas trots att de är pudrade med snö. Om kålväxter och rotgrönsaker har täckts ordentligt med halm och löv klarar de av flera minusgrader. Jag har egna erfarenheter av att skörda bland annat asiatiska bladgrönsaker på friland  i Bergslagen under den här månaden.

Skördetid

Inomhus
De är stor skillnad på hur mycket ljus olika växter behöver för att hålla sig friska vilket begränsar vad vi kan fortsätta odla inomhus för skörd även under vintern. Våra nordliga grönsaksväxter har svårt att klara sig eftersom de har utvecklat en strategi till att antingen vara annuell och sätta rikligt med frön eller lagra in näring i rötterna och gå i dvala som perenn. Växtlampor kan hjälpa växterna, men är ofta inte tillräckligt. De växter som fungerar bra för mig är Nyzeeländsk spenat, malabarspenat och vitlök. När det är tillräckligt svalt och ljust  inomhus klarar även dessa växter av vintern på fönsterblecket: citrongräs, rosmarin och gräslök.

Nyzeeländsk spenat

Utomhus
Beskär vinrankan genom att tunna ut plantan och skära tillbaka årets grenar till två knoppar. När du ska skörda borstas snön bort och halmen flyttas. Täck sedan över ordentligt så klarar sig grönsakerna ett tag till. Köldtåliga grönsaker att skörda nu är  bland annat grönkål, purjolök, rucola, persilja, timjan, morötter och  jordärtskocka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: