Juni (sommarsolståndet)

< Maj | Juli >

SkördetidSmultronbarn
Första potatisen, dill, rädisor, ärtor, rabarber, physalis, citrongräs, rosmarin, timjan, gräslök, salvia, Nyzeeländsk spenat, rankspenat, malabarspenat, gräslök, indiankrasse, libbsticka, vaxbönor, ärtor, smultron, jordgubbar, hallon, gurka, basilika och sparrisskott.

Inomhus
Under den här månaden är tillväxten som högst vilket gör att vatten och näring behövs i större mängd. Om den tidigare grundgödslingen inte räcker, vilket du ser genom att de äldre bladen blir gula och senare hela plantan, går det alldeles utmärkt att använda humanurin. Det har en utmärkt balanserad näringshalt mellan makro- och mikronäringsämnen. Späd det med vatten. I krukodling har proportionerna 1 del urin till 6 delar vatten visat sig vara bra. För friland räcker det att späda ¼. Det ger snabbt upptagbara näringsämnen och mikroorganismerna ser till att eventuell doft försvinner inom loppet av några timmar. Maximalt lokalt kretslopp!

Utomhus
Växterna växer maximalt under den här ljusa månaden och kan därför behöva bindas fast vid pinnar för att inte vika sig under sin egen frodighet.

Om du har vårblommande växter som blommat över efter sommarsolståndet kan det vara dags att klippa ner dem. Vattna helst dagen innan beskärningen så att plantan mår bra och kan läka sårytor bättre och minskar risken för infektion av svampar.

Passa på att samla in gräsklipp som används direkt som ytkompostering i krukorna. Se bara till att det inte ligger i mot stammen eller växtens blad. Ytkompostering hindrar jorden från att avdunsta vattnet, vilket behövs under den här varma månaden. Det går även att lägga gräsklipp i vatten där det får brytas ner lite och sedan vattnas på efter silning. Det ger en gödningseffekt av framför allt kväve som behövs till plantor med snabb tillväxt.

Lämna en kommentar