Maj

< April | Juni >

Skördetidindiankrassepojke
Kirskål, brännässla, citrongräs, dill, persilja, rosmarin, timjan, gräslök, indiankrasse, libbsticka, inomhusodlade vaxbönor, inomhusodlade ärtor, rabarber, sparrisskott, salvia, NyaZeeländsk spenat, rankspenat, malabarspenat, hallon, gurka, vintersallad, asiatiska bladgrönsaker, rabarberstjälkar och vitlök.

Inomhus
Nu börjar klättrande växter att ta fart på höjden så det är dags att knyta in tomaterna. Passionsbuske, gurka, vindruvor och olika typer av högväxande bönor växer gärna på spaljéer av sälg och metallnät. Försök att styra dem så att de sprider ut sitt grenverk och därmed får tillgång till mer sol.

Passa på att ta sticklingar från tomater och physalis. Låt grenen vara ca 12 cm lång och klipp bort de största bladen. För ner stammen i krukan så att ca 1/3del sticker upp.

Alla större växter som omplanteras behöver en näringsrik jord eller kompost nu när dagslängden gör att de växer fort. Lägg gärna djurgödsel i botten på krukan.

Utomhus
Efter noggrann ogräsrensning är det dags för sådd av morötter i sandjorden. Tänk på att de växer långsamt och behöver ogräsrensas flitigt. Ett annat alternativ är att förbereda såbädden, vattna, låta ogräsen gro under ca 2 veckor och sedan mylla ner dem ytligt. Om det här repeteras töms det ytligaste jordlagret på frön och morötterna behöver inte alls ogräsrensas i samma omfattning.

Tänk på att alla växter som ska planteras ut behöver härdas innan. Det innebär att växterna får stå ute dagtid i sina gamla krukor och därefter även nattetid. Härdningen gör att de klarar av kyla, regn, blåst och solsken bättre innan de behöver bygga om rotsystemet efter omplanteringen. Bönor och ärtor kan gärna planteras ut vid den här tiden, men var mycket försiktig så att rotsystemet inte tar skada. Det bästa är att använda en papperskruka som man kan plantera ut utan att störa rötterna. Ärtor ska stå i grupp så att de kan klänga på varandra. Nu kan även de förkultiverade asiatiska bladgrönsakerna, gräslök, persilja, dill, koriander, fänkål och andra kålsorter planteras ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: